0881118111
Voice365 Bridge verbindt telefooncentrales met Teams

Voice365 Bridge verbindt telefooncentrales met Teams

Marius Savelbergh en Michael Brugge van oneCentral over bellen van en naar Teams

Communicatie via Microsoft Teams is ontzettend populair. In oktober 2020 zijn volgens Microsoft wereldwijd liefst 650 miljoen gesprekken met Teams gemaakt, 11 keer (!) meer dan afgelopen maart. Toch kan deze nieuwe manier van werken mogelijk worden ervaren als een te snelle verandering. Bellen was en is toch wel erg makkelijk. Daar heeft oneCentral met Voice365 nu een oplossing voor die per direct beschikbaar is via het ICT-resellerkanaal.

Teams heeft zijn kracht al bewezen voor medewerkers die binnen een organisatie met elkaar willen samenwerken en videobellen. Ook voor collaboration met bekende contactpersonen buiten de organisatie werkt Teams prima. De lockdown en het moeten thuiswerken in het voorjaar hebben veel bedrijven over de drempel geholpen en de koudwatervrees weggenomen bij medewerkers.

Bellen met Teams

Toch kan het lastig zijn om contact te leggen met klanten, leveranciers en andere zakelijke relaties die voorheen ‘gewoon’ werden gebeld. Om bedrijven van en naar Teams te laten bellen, heeft oneCentral een product tussen de telefooncentrale van klanten en hun Teams-accounts ontwikkeld. Deze Bridge-dienst is onderdeel van Voice365 als een Teams-telefonieoplossing en is per direct leverbaar via het ICT-resellerkanaal. Partners kunnen applicaties binnen Voice365 ook met eigen diensten combineren tot totaalpakketten.

Teams is vooral geschikt voor collaboration en telefonie is daar een uitbreiding op, vindt directeur Marius Savelbergh van oneCentral. “Veel bedrijven missen echter de features op het gebied van bellen op hun ‘ouderwetse’ telefooncentrale die bij Teams ontbreken of gewoon beperkt zijn. oneCentral heeft hiervoor ter aanvulling op het telefonie deel een aantal Microsoft add-ons beschikbaar, zoals de “Multi-Channel klant contact center” applicatie en een Receptie tool. Zeker nu veel medewerkers thuiswerken terwijl er nog wel een receptie op kantoor is.

Hoe werkt Voice365 Bridge?

Microsoft maakt de integratie van telefonie en Teams zich mogelijk met de oplossing ‘Direct Routing’. Het implementeren daarvan is echter complex voor bedrijven. Met Voice365 van oneCentral kunnen organisaties nu hun bestaande telefoonnummers koppelen aan de Teams-clients van de werknemers, stelt Technical pre-sales consultant Michael Brugge van oneCentral. “Onder de motorkap realiseert oneCentral met de dienst Voice365 Bridge een SIP-koppeling tussen de bestaande telefooncentrale en het Microsoft 365-domein van de klant. De verbinding wordt door oneCentral beheerd. Medewerkers zijn dan via hun Teams-client onderdeel van de bestaande telefonie-omgeving inclusief directe nummers en doorschakelingen”, vertelt Brugge, die ook verantwoordelijk is voor het contact met de partners van oneCentral.

“Met Voice365 Bridge hoeven organisaties zich dus geen zorgen meer te maken over een overhaaste migratie naar Microsoft 365 met verlies van functionaliteiten. Ook kan de Teams-client bij individuele medewerkers met de Voice365 Bridge-oplossing worden ingezet als softphone client op de bestaande VoIP-telefooncentrale. De Bridge applicatie biedt tevens de mogelijkheid voor een gefaseerde overgang van de bestaande VoIP-telefooncentrale naar volledig Microsoft 365 Teams-telefonie. De Bridge applicatie speelt dan een rol kan in het adoptieproces naar Teams als de nieuwe telefonieoplossing.”

oneCentral heeft bij de ontwikkeling van de oplossing samengewerkt met SoftApp en is deze zomer ook een strategische alliantie aangegaan met dit Nederlandse bedrijf. “Als bedrijven vullen we elkaar goed aan zonder onze onafhankelijkheid te verliezen. Deze totaalpropositie is een sterk signaal naar de markt”, zegt Savelbergh.

Partners

Voice365 is leverbaar via partners van oneCentral. ICT-resellers kunnen eindklanten volgens Brugge eenvoudig aansluiten via de selfservice portal waar ze ook orders voor klanten indienen. “Doorgaans kunnen we binnen een dag opleveren”, zegt hij. “In de portal van oneCentral kunnen ze de oplossing helemaal inrichten naar de wensen van klanten. Ze kunnen medewerkers provisionen, instellingen aanpassen en de facturering organiseren. We hebben een duidelijk stappenplan gemaakt, maar we denken dat de techniek zo laagdrempelig is dat ICT-resellers deze Voice365 zelfstandig en met beperkte trainingen voor hun klanten kunnen beheren. Partners zijn dan in staat om Teams op een complete manier aan te bieden. Voor partners is dat relevant, want de vraag naar Teams is bij bedrijven momenteel groot door de snelle toename van het thuiswerken en het gebruik van video. Daar zijn ze nu dus op voorbereid.”

Flexibiliteit voor klanten

De dienst van oneCentral wordt geleverd voor een vaste prijs per user per maand en is maandelijks opzegbaar. Een bedrijf kan Voice365 ook een week proberen en terug migreren als het niet voldoet, legt Brugge uit. “Een afnemer hoeft overigens niet al zijn medewerkers aan te sluiten maar kan ook individuele nummers provisionen. De businesspartner zorgt dan voor de migratie en inrichting van Voice365 op het Microsoft-account van de onderneming. Ze krijgen dan met Voice365 een volledige oplossing; toestellen, huur van de unieke SBC, SIP-verbindingen en de Microsoft-licenties die partners doorgaans zelf inkopen voor klanten.”

Rapportage

oneCentral zal Voice365 en Teams in de toekomst overigens ook verrijken met diensten die vanuit het netwerk worden gefaciliteerd. Zo levert oneCentral in de loop van dit jaar een geïntegreerde rapportage voor zowel telefonie als Teams. Omdat Voice365 immers als een managementlaag tussen telefonie en Teams fungeert, kan nieuwe tooling ook vanuit het netwerk rapporteren over meerdere communicatieoplossingen. Op die manier is het platform van oneCentral dus niet alleen krachtig voor aanbieders van communicatiediensten, het is ook direct waardevol voor klanten.

“Bedrijven willen weten hoeveel mensen gebeld hebben, hoe de bereikbaarheid van buiten is, wanneer ze capaciteit moeten opschalen, hoe tevreden men is over de gesprekken, dat soort informatie. Veel organisaties hebben dat niet inzichtelijk aangezien steeds meer mensen thuiswerken en omdat ze verschillende communicatieoplossingen gebruiken. Bedrijven hebben het al moeilijk genoeg en dan kan deze informatie een belangrijke volgende stap zijn in het inzicht hoe een onderneming presteert. Je moet niet wachten tot klanten klagen, dan ben je te laat.”

Deze blog verschijnt in februari in verkorte vorm als artikel in ChannelConnect.