0881118111
Telecomaanbieders verplicht registreren bij ACM

Telecomaanbieders verplicht registreren bij ACM

Aanbieders van telecomdiensten zijn wettelijk verplicht zich te registreren bij de ACM. De toezichthouder wil met het register vaststellen welke bedrijven actief zijn op de openbare telecommarkt. Het register is in te zien op de site van de ACM en aanbieders kunnen zich daar via een formulier ook registreren.

De ACM waakt over de kwaliteit van openbare diensten, netwerken en bijbehorende voorzieningen van telecombedrijven en ziet erop toe dat aanbieders zich aan de regels aan de Telecommunicatiewet houden.

De ACM onderscheidt drie groepen telecomaanbieders die zich moeten registreren:

  • openbare elektronische communicatiediensten
  • openbare elektronische communicatienetwerken
  • bijbehorende faciliteiten of voorzieningen

Een bedrijf dat telecomdiensten inkoopt, moet zich ook als aanbieder registreren. De ACM maakt geen onderscheid aan wie de diensten worden aangeboden.

Registratiekosten

Registreren is in beginsel gratis. Maar bedrijven met een jaarlijkse omzet uit telecomactiviteiten van meer dan 2 miljoen euro, moeten wel een jaarlijkse vergoeding betalen voor het toezicht. De minister van Economische Zaken en Klimaat bepaalt jaarlijks de hoogte van die vergoeding en het drempelbedrag voor de vrijstelling. De toezichtkosten zijn circa 0,03-0,04 % van de relevante netto omzet. Mede daarom moeten alle telecombedrijven jaarlijks bij de ACM een opgave doen van hun omzet.

Mogelijke sancties

Als de ACM constateert dat een telecomaanbieder zich niet heeft geregistreerd, zal de toezichthouder er in eerste instantie op aandringen dit alsnog te doen. In het uiterste geval kan een aanbieder een dwangsom worden opgelegd.

Registreren

Wie telecomdiensten aanbiedt, kan zich via een formulier registreren op de website van de ACM. Als er na registratie iets verandert in de dienstverlening, moet dit via e-mail worden gemeld bij de ACM. Als de activiteiten op de elektronische communicatiemarkt worden gestaakt of overgedragen aan een ander bedrijf, dan moet ook worden gemeld bij de ACM. Dat gebeurt met het beëindigingsformulier.

Oproep aan onze partners

oneCentral roept al zijn partners op zich te registreren. Met vragen over de ACM-registratie kunnen aanbieders contact opnemen met ACM.