0881118111
SonalCloud op platform oneCentral

SonalCloud op platform oneCentral

De sterke opkomst van cloudgebaseerde telefooncentrales, gaf de Belgische telecompartner Sonal een paar jaar geleden veel stof tot nadenken. Michaël De Clercq maakte daarom van de nood een deugd. Hij ontwikkelde de cloudoplossing SonalCloud, bestaande uit de hosting- en connectiviteitsoplossingen van oneCentral en de telecomsoftware van 3CX.

Het Belgische telecomlandschap is toch enigszins anders dan in Nederland door de duopolie van Proximus (voormalige PTT) en Telenet op vaste zakelijke lijnen. De evolutie van IP in België gaat hierdoor veel langzamer dan in Nederland en in zekere zin beperkt dat de ontwikkeling van ICT-dienstverleners. Michaël De Clercq van familiebedrijf Sonal kan het weten want hij loopt al een kleine 40 jaar mee in het Telecom kanaal. “Gelukkig groeit het aantal migraties van ISDN naar IP inmiddels en dat maakt het voor ons eenvoudiger om klanten op een goede manier te helpen”, zegt hij. “De gevirtualiseerde oplossing van Avaya die we via oneCentral kunnen aanbieden, is voor ons de perfecte ondersteuning. Naast cloudcommunicatie kunnen we ook connectiviteit, toestellen en softphones verkopen.”

Sonal is leverancier en installateur van klassieke telefoniesystemen zoals Avaya en Panasonic (dat er verleden jaar mee stopte) en cloudtelefonie. Daarnaast heeft Sonal een kleine businessunit met radiocommunicatie. Het familiebedrijf dat de vader van De Clercq in 1978 startte, heeft nu 15 medewerkers en werkt vooral met mkb-klanten van 5-50 werknemers. Die omvang is volgens De Clercq de sweetspot voor Sonal. “Die markt is nog heel klassiek en veel bedrijven hebben nog on-premise-telefooncentrales op ISDN en IP-verbindingen. De laatste jaren zien we wel dat ook kleinere bedrijven willen migreren naar complete cloudtoepassingen en telefonie in de cloud. Dit door het toegenomen thuiswerk vanwege de pandemie.”

Stappen naar de cloud

Sonal heeft afgelopen jaren belangrijke stappen gemaakt naar Cloud-oplossingen. Zij werken met oneCentral voor het aanbieden van totaal oplossingen wat betreft hosting en connectiviteit. De samenwerking is ontstaan toen ze voor een aantal klanten de gevirtualiseerde Avaya server edition wensten te implementeren. Sonal wilde die toevoegen aan zijn portfolio van Avaya-producten en kwam uit bij oneCentral die deze oplossing aanbiedt aan partners. Hieruit is een mooie samenwerking voortgekomen die onder andere heeft geresulteerd in de eigen oplossing SonalCloud. Die oplossing draait op oneCentral en Sonal verkoopt nu sinds een klein jaar zelf whitelabel cloudtelefonie.

Michaël De Clercq

Eigen label SonalCloud

SonalCloud is een volledig virtueel systeem en leverbaar in twee varianten: Pro en Enterprise. Klanten krijgen bureautoestellen, softphones en headsets. Daarmee bellen ze vanaf laptops, en gebruiken ze de app op smartphones die daarmee native onderdeel zijn van de telefooncentrale, legt Michaël De Clercq uit. “We kunnen ook de nummers erbij leveren en de portering van telefoonnummers voor klanten uitvoeren. Een belangrijk voordeel is dat de telefooncentrale in de cloud staat. Ongeacht wat er bij de klant op kantoor gebeurt, ze kunnen altijd oproepen ontvangen of we kunnen oproepen en berichten doorschakelen naar een gsm van de klant. De oplossing biedt ook uitkomst voor bedrijven met vestigingen in het buitenland omdat alle diensten worden aangeboden vanuit de cloud. Bovendien hebben klanten uiteraard ook meer flexibiliteit bij het inrichten van thuiswerkplekken voor medewerkers. Daar is steeds meer behoefte aan.”

SonalCloud Enterprise

Dan is er SonalCloud Enterprise dat meer mogelijkheden met Microsoft Teams-integratie biedt zoals bellen via Teams en full recording van gesprekken. De Enterprise-editie garandeert ook meer zekerheden op het gebied van redundantie en backup. Natuurlijk biedt SonalCloud Pro ook al hoge uptime, maar Enterprise doet daar volgens De Clercq nog een schepje bovenop. “Klanten hebben de zekerheid dat ze altijd verbinding hebben omdat het platform en de verbindingen dubbel zijn uitgevoerd. Als er problemen zijn in een datacenter, schakelt oneCentral het verkeer door naar een ander datacenter. Daar profiteert de klant van”, aldus De Clercq.

Opkomst van Teams

Belangrijk voordeel voor Sonal zelf is dat het bedrijf meer beheer en controle heeft over de dienstverlening. Klanten kunnen zelf ook steeds meer diensten en instellingen beheren, maar de ervaring leert volgens De Clercq dat weinig klanten dat zelf kunnen of willen. Door de samenwerking met oneCentral kan Sonal met SonalCloud de 40 jaar kennis en ervaring nu nog beter inzetten bij installaties en implementaties van communicatiediensten.

Veel bedrijven ervaren het installeren van Teams volgens De Clercq als lastig. Ze hebben vaak ook geen goed beeld van de kosten. “Ze zetten links en rechts vinkjes, maar beseffen niet welke kosten daar nog bij komen. We helpen klanten inzichtelijk te maken wat bepaalde beslissingen kosten”, zegt hij. “Ook kunnen we telefonie efficiënter voor ze installeren want we zien toch nog best vaak installaties en migraties die wat onbeholpen zijn uitgevoerd. Als wij het voor ze doen, hoeven ze niet meer onder de motorkap te kijken, maar kunnen ze bouwen op onze expertise. SonalCloud is een stuk goedkoper dan Teams en biedt meer mogelijkheden. Met de stabiliteit en kwaliteit van het platform en datacenters kunnen ze hun aandacht en focus houden waar die hoort. Bij het succes van hun organisatie.”