Microsoft Teams nu beschikbaar via oneCentral

By | Geen categorie | No Comments

Microsoft Teams nu beschikbaar via platform van oneCentral
oneCentral gaat Microsoft Teams en aanverwante diensten aanbieden. Partners kunnen hun klanten zo via het platform van oneCentral makkelijker helpen met Microsoft-implementaties.
“In de huidige tijd, waarin mensen massaal thuiswerken, is dit een heel krachtige propositie voor onze partners”, zegt CEO Marius Savelbergh.

Team oneCentral

De populariteit van de Unified communications-tools van Microsoft zoals Microsoft Teams groeit al geruime tijd. De recente ontwikkelingen hebben het gebruik van Teams voor bedrijven en organisaties weliswaar in een stroomversnelling gebracht, er was al langer een latente behoefte aan het eenvoudig beheren van deze UC-omgeving in een totaaloplossing. In dat licht krijgt oneCentral dus steeds vaker en meer aanvragen van partners, met het verzoek zakelijke klanten te helpen met mogelijkheden om te bellen vanuit Microsoft 365 en Teams. Dit is sinds deze maand alleen maar makkelijker geworden, nu de telefonie-oplossing Microsoft Business Voice ook in de Microsoft 365 Business-licenties beschikbaar is gekomen.


Vooruitziende blik
oneCentral heeft het eigen platform het afgelopen jaar voorbereid op uitbreiding van de dienstverlening met end-to-end diensten. Een vooruitziende blik van CEO Marius Savelbergh en zijn team. Voor het aanbieden van UC-diensten gaat oneCentral samenwerken met nieuwe leveranciers. Zo worden de telefoniediensten van Microsoft in samenwerking met het Nederlandse bedrijf SoftApp beschikbaar gemaakt voor partners van oneCentral. Het installeren en uitrollen van dit type UC-oplossingen kan complex zijn en gebeurt nu dus typisch door integrators. Savelbergh: “Met de diensten die we nu aan ons portfolio toevoegen, zorgen we ervoor dat onze partners en resellers in de toekomst makkelijker, sneller en beter in staat zijn telefoniediensten in Teams aan bedrijven en organisaties te verkopen. Wij verzorgen uiteraard uitgebreide ondersteuning bij het traject van on-boarding en de verdere exploitatie.”

De samenwerking tussen oneCentral en SoftApp gaat nog verder. Beide bedrijven zijn een strategische alliantie aangegaan waarbij oneCentral het technische en operationele beheer onder zijn hoede neemt. De bedrijven vullen elkaar goed aan zonder hun onafhankelijkheid te verliezen. SoftApp borgt toekomstige uitbreiding op de stabiele infrastructuur van oneCentral en oneCentral markten. “De totaalpropositie is een heel sterk signaal naar de markt. In de huidige tijd vinden eindgebruikers het essentieel om te weten hoe een leverancier de dienst heeft ingeregeld. Met het eigen platform in Nederlandse datacenters in combinatie met antwoord.”

Internationale markten
“De introductie van deze omgeving geeft een impuls aan de internationale ambities van oneCentral”, zegt Marius Savelbergh. “In de afgelopen jaren hebben we fors geïnvesteerd in expertise over en routeringen naar telecommarkten in onder meer België, Duitsland, Polen en Frankrijk. Internationale telefonie is steeds complexer geworden omdat landen hun nationale netwerk beperken voor buitenlandse partijen. Om misbruik te voorkomen, moeten telefonieaanbieders zich apart per land registreren. Sinds we een aantal internationaal opererende retailketens tot ons klantenbestand mogen rekenen, is dit voor ons al een bestaande en essentiële route. De internationale distributie van SoftApp zal dit traject alleen maar versnellen en daar profiteren alle partijen van.

Applicaties van derden
oneCentral zal de Microsoft-oplossingen overigens ook verrijken met diensten die vanuit het netwerk kunnen worden gefaciliteerd. “We stellen ons altijd onafhankelijk op en dat maakt ons platform krachtig voor uiteenlopende aanbieders van communicatiediensten”, zegt Savelbergh. “Van oudsher ondersteunen we oplossingen van zowel traditionele aanbieders zoals Avaya, Unify, Cisco en Mitel, als ook van nieuwere spelers zoals 3CX, Swyx, Innovaphone en Xelion. Het toevoegen van Teams en Skype for Business is dan ook een logische stap.”

Voor oneCentral blijft het echter niet bij het hosten van deze diensten en routeren van verkeer. Savelbergh: “Onze uniforme architectuur stelt ons in staat om applicaties voor meerdere oplossingen toegankelijk te maken. Zaken als redundantie, fail-over en abuse prevention zijn standaard al beschikbaar, maar we breiden dit momenteel uit met zaken als call recording, uitgebreide rapportages, transcription van gesprekken en spraakgestuurde keuzemenu’s. Oplossingen die normaliter zeer kostbaar blijken of door complexiteit onbereikbaar voor klanten, kunnen we op een uniforme wijze voor partners in het netwerk activeren.”

Dat Microsoft Teams nu onderdeel is van de propositie geeft oneCentral volgens Savelbergh een ‘enorme boost’. “De grootste groei in de telecomsector gaat in dit segment plaatsvinden”, zegt hij resoluut. “Nu zijn onze partners in staat om Microsoft Teams op een complete manier aan te bieden aan hun klanten. Voor partners is dat relevant, want de awareness bij bedrijven is momenteel groot omdat de behoefte aan thuiswerken en videoconferencing snel groeit. Héél snel. Daar zijn we nu dus op voorbereid.”

TBM april 2020
Tekst: Redactie
Beeld: Karen Steenwinkel

Teams gaat nu echt gebeuren

By | Geen categorie | No Comments

OneCentral heeft grote plannen voor 2020. De afronding van ISO-certificatie staat op de rol, de nieuwe marktplaats met API-store gaat live en het bedrijf werkt aan een nieuwe managed-switchingdienst. Maar Teams wordt de hit dit jaar, denkt general manager Nico Dammers. “Afgelopen jaren hebben we het fundament gelegd en nu gaan we grote stappen maken.”

Nico Dammers van oneCentral

Nico Dammers van oneCentral

Nico Dammers is als general manager van oneCentral nu ruim twee jaar verantwoordelijk voor de strategie van het ambitieuze Haarlemse bedrijf dat snel groeit in binnen- en buitenland. OneCentral levert partners en resellers het zelf ontwikkelde communicatieplatform met telefonie- en cloud-UC-diensten van traditionele spelers zoals Avaya, Unify, Cisco, Microsoft en Mitel, maar ook nieuwe spelers als 3CX, Swyx en Xelion. Partners kunnen ook zelf diensten ontwikkelen, aan de infrastructuur van oneCentral toevoegen en via het platform verkopen.

Afgelopen jaar heeft oneCentral een ingrijpende migratie van het platform en netwerk uitgevoerd. Alle processen zijn nu eenvoudiger want de infrastructuur is veel logischer, legt Dammers uit. “Dat is dagelijks merkbaar in de operations. Het provisionen, support bieden, toevoegen van nieuwe diensten, het reageren op vragen, het is nu allemaal verbeterd. Zo kunnen we partners beter en sneller van dienst zijn.”

Standaardtarief
Dammers spreekt trots over de dienstverlening, waaronder de innovatie van één nieuw standaardtarief voor gesprekken in Europa. Het tarief voor klanten geldt voor alle vaste of mobiele oproepen binnen alle Europese landen. “De tarieven in Europa zijn een gevolg van ontwikkelingen in Europa. Inmiddels gelden er honderden tarieven voor de verschillende landen. Dat is heel kunstmatig en voor bedrijven best lastig”, zegt Dammers. “Wij hebben daarom besloten dat onze eindklanten één tarief betalen, ongeacht het land waar ze zitten. Onze partners zijn hier erg blij mee omdat ze pan-Europese klanten nu een echt onderscheidende propositie kunnen bieden zonder dat dit ten koste gaat van hun eigen marge.”

Vertrouwen van klanten
In het verlengde daarvan spreekt Dammers honderduit over de ontwikkeling van Europese wetgeving. Dit is complexe materie, want met moderne gehoste PBX-diensten komt het steeds vaker voor dat klanten uit het ene land bellen naar een ander land, maar dat de PBX in weer een ander land staat. Misbruik ligt dan op de loer. OneCentral speelt een actieve rol in het blokkeren van deze ‘truc’. “Lokale regulators komen in beweging tegen dit serieuze probleem. Maar ook wij als operator willen zaken als spam en helpdeskfraude voorkomen. We willen daarin een leider zijn”, zegt Dammers. “Het is voor onze partners ook een kans zich te onderscheiden. En wij willen laten zien dat we optimale dienstverlening bieden in heel Europa. We zitten op de bal want het gaat om het vertrouwen van klanten in de dienstverlening van operators. De sector moet zich daar bewust van zijn en er als sector voor zorgen dat we een goed verhaal hebben.”

API-store
Kijkend naar de toekomst heeft oneCentral veel in petto voor partners. Momenteel wordt gewerkt aan de afrondende fase van de nieuwe marktplaats met API-store. In de store komen veel applicaties voor partners, waaronder oplossingen voor bijvoorbeeld klantgerichte routering, call recording, transcripting, telefonische enquêtes houden, gesprekken vastleggen, gespreksroutering naar e-mail en veel andere features. “We willen partners ondersteunen bij het aanbieden van diensten die meerwaarde creëren voor hun dienstverlening”, zegt Dammers. “Deze tools gaan bijdragen aan het optimaliseren van businessprocessen van hun klanten. Dit is gigantisch waardevol voor partners.”

De marktplaats gaat dit voorjaar live maar diverse partners doen mee aan de pilot. Ze vinden de store ‘machtig interessant’, aldus Dammers. “We zien al dat partners in de pilot heel interessante voorbeelden van diensten hebben gemaakt met features uit de store. Deze hadden ze anders nooit kunnen ontwikkelen. Dat is precies de bedoeling. Zo kunnen ze meer bieden dan het faciliteren van dataflows. Bedrijfsprocessen koppelen, levert vaak extra werk bij de integratie. Aanbod creëert vraag en dus kansen voor upsell. Het is even wennen want de tijd van doorschuiven zonder toegevoegde waarde is voorbij. Maar dan moet je investeren in kennis.”

Managed services
OneCentral werkt ook aan een portfolio waarmee partners snel kleinere bedrijfsnetwerken voor klanten opzetten en vanuit cloud kunnen managen. Ook dit project is nog in pilot met leverancier Extreme. Partners kunnen de gestandaardiseerde managed dienst in een cloudportal leveren voor een fixed fee per maand. De portal is gebouwd op het platform van oneCentral en partners kunnen onder andere netwerken uitrollen, configuraties installeren en wijzigingen voor klanten aanbrengen. “Veel telefoniestoringen zitten vaak in het lokale klantnetwerk. Deze dienst biedt partners kansen om meer kwaliteit te leveren. Deze dienst is bij uitstek geschikt voor dit type partners die klanten niet kunnen of willen ondersteunen met het beheer van switches, WLAN’s en access points. Het gaat wel om de basiskwaliteit van netwerkdiensten om clouddiensten mogelijk te maken. Componenten op de netwerklaag, zoals routers en firewalls, zitten nu vaak op een eilandje maar zijn een veelomvattende schakel in kwaliteitsbeheersing. Met managed switches kunnen we meekijken met partners en zo hun dienstverlening naar eindklanten optimaliseren.”

Microsoft Teams
Nog een nieuwe ontwikkeling voor 2020 is de populariteit van Microsoft Teams. OneCentral gaat vol inzetten op aanpalende telefoniediensten voor resellers en heeft hiervoor de expertise van Audiocodes, die nodig is voor de koppeling van telecom en Teams. Het heeft een beheerde oplossing voor partners die ondersteuning nodig hebben bij het maken van de beste Teams-dienstverlening voor klanten. “Veel klanten vragen om telefonie toe te voegen aan Teams. De drempel hiervoor wordt steeds lager dus gaat de vraag exploderen. Wij bieden partnerdiensten om hiervoor een goed antwoord te bieden.” Een deel van de partners zal hierbij alleen gebruikmaken van de hosting in de private cloud van oneCentral. Andere partners hebben hulp nodig bij de hele configuratie. Hoe dan ook zullen alle resellers die van oudsher telefonie leveren, dit volgens Dammers straks ook op Teams moeten kunnen aanbieden. “Het merendeel van de telefonieresellers heeft daar weinig of geen ervaring mee. Afgelopen maanden hebben we diverse nieuwe partners opgetekend in Nederland en in het buitenland. We helpen ze om de kennis over Teams eigen te maken en bepalen zo gezamenlijk wat voor hen de beste strategie is en hoe ze hun operationele processen inzichtelijk maken richting eindklanten. Het is belangrijk want Teams gaat nu echt gebeuren.”

ChannelConnect 2 2020
Tekst: Redactie
Beeld: Karen Steenwinkel

12,5 jaar oneCentral; een gerenommeerd telecomaanbieder uit Haarlem.

By | Geen categorie | No Comments

‘We zijn open over de performance van onze telecomdiensten’

Na 12,5 jaar is oneCentral uit Haarlem een bekende naam in de telecomwereld. Het bedrijf, dat actief is in meerdere Europese landen, mag inmiddels bekende ondernemingen tot de klantenkring rekenen. Met de uitbreiding naar oneCentral Bulgarije hebben ze in totaal dertien medewerkers in dienst en voor de komende jaren heeft het telecombedrijf grote ambities.

In de begindagen van het internet, zo rond 1999, is Marius Savelbergh, oprichter en CEO van oneCentral begonnen met het aanbieden van faxdiensten. “In 2004 ben ik gestart met telefoondiensten. Van huis uit was ik altijd al een groot voorstander van het gebruik van open source en al vroeg begon ik met Asterisk te experimenteren. In juni 2006 ben ik naar Madrid gegaan om de Astricon Europe te bezoeken en mijn certificering te halen. Ik heb daar een van mijn latere zakenpartners ontmoet.We bespraken een markt voor hosted-telefoondiensten en met mijn expertise kon ik een goede partner voor ze zijn. Vanuit dit partnership is de onderneming oneCentral geboren.”


Partners
OneCentral werkt met partners, die ze met telecomoplossingen ondersteunen. “Onze partner bepaalt welke omgeving op ons platform komt te draaien. We bieden ondersteuning voor Unify, Avaya, Cisco, 3CX, Swyx, Xelion en Skype for Business. We zijn totaal niet concurrerend voor onze partners en stellen de klant centraal.” Binnen het platform host oneCentral telefooncentrales en aanverwante diensten. Ze hebben rechtstreekse spraak- en dataverbindingen met internationale providers en zijn op het mobiele netwerk van T-Mobile aangesloten. “Ons netwerk is redundant opgebouwd in datacenters in Amsterdam en is sinds dit jaar ontsloten via een eigen 40 Gigabit-ring.”


Certificeringen
“We zijn gecertificeerd voor apparatuur en diensten van onder meer 3CX, Skype for Business, Swyx en Unify. Met onze certificering voor de mobiele diensten van Unify zijn we uniek. Wereldwijd zijn er maar twee partijen die over zo’n certificering beschikken en dat zegt toch wel iets over de kwaliteit en innovatie van onze dienstverlening.”

De ontwikkeling van telecomdiensten vindt al jaren plaats in Bulgarije, waar veel specialistische kennis beschikbaar is. Het Bulgaarse ontwikkelteam maakt binnenkort officieel deel uit van oneCentral. “Dat doen we om te focussen op verdere groei van oneCentral. Op dit moment hebben we negen personeelsleden en met de toevoeging van het Bulgaarse ontwikkelteam hebben we straks dertien man op de loonlijst staan.”

Savelbergh vervolgt: “We beschikken over een heel mooie omgeving die je ook naar andere landen kunt uitrollen. We zijn aan het uitbreiden naar Luxemburg, Duitsland en Frankrijk, waar we ons officieel registreren als telecomprovider. Vanwege het feit dat oneCentral al veel internationale klanten heeft, zijn we eigenlijk al actief in verschillende landen. We faciliteren bijvoorbeeld al jaren het internationale telefoonverkeer van enkele bekende Nederlandse retailers, die in vele Europese landen vestigingen hebben. In de praktijk blijkt oneCentral op het gebied van internationale telefonie echt het verschil te kunnen maken.”

Openheid over performance
Op de vraag op welke onderdelen oneCentral zich onderscheidt van andere partijen, antwoordt Savelbergh: “Openheid. We zijn heel erg open over de performance van onze telecomdiensten. We delen veel technische informatie met onze partners. Via onze statuspagina communiceren we veel en ook ons serviceniveau ligt erg hoog. Als je ons belt, krijg je gelijk iemand met kennis van zaken aan de telefoon. Onze medewerkers bieden onze klanten volledige ondersteuning.”

Marius Savelbergh zegt dat hij het meest trots is op het feit dat hij oneCentral naar zijn eigen waarden heeft kunnen uitbouwen. “Ik heb het geluk gehad dat ik goede mensen om mij heen heb kunnen verzamelen. Onze medewerkers hebben een groot hart voor goede dienstverlening. Ik weet dat wij onze klanten en ook eindgebruikers op de best mogelijke manier bedienen. Ons succes is voortgekomen uit focus en dat is ook bepalen wat je niet doet.”

TBM 08 2019
Tekst: Marc Boersma
Foto: Karen Steenwinkel

 

 

Nieuw netwerk en hostingplatform bieden betere, toekomstvaste dienstverlening

By | Geen categorie | No Comments

Een infrastructuur die klaar is voor een toekomst waarin nog veel meer datacapaciteit wordt gevraagd, maar óók eenvoudiger in beheer en makkelijker op- of afschalen.

Met dat uitgangspunt in het achterhoofd heeft zakelijke telecomprovider oneCentral een nieuwe architectuur ontworpen, ingevuld met de benodigde netwerk- en virtualisatietechnologie en in nauw overleg met partners uitgerold.

Jan-Willem en Theo“We kunnen nu met minder mensen, tegen lagere kosten onze partners en hun eindgebruikers bedienen”, vertellen Theo Belder en Jan-Willem van der Meij van oneCentral. “Dat doen we met een meer robuuste dienstverlening, die klaar is voor de vraag naar meer en flexibeler capaciteit.”

Vorig jaar liep oneCentral tegen de grenzen aan van de netwerkinfrastructuur. Verdere uitbreiding van de capaciteit werd onder meer lastig vanwege het aantal poorten dat al in gebruik was en de maximale doorvoersnelheid van deze poorten. De infrastructuur kon ook niet meer op een goede manier worden uitgebreid, terwijl dit wel nodig was. Zowel vanwege de bestaande als voor de komende jaren te verwachten vraag. “Dat was een goed moment om een geheel nieuw ontwerp te maken waarin we alle eigen eisen en die van onze partners konden meenemen”, vertelt Theo Belder, System Specialist bij oneCentral. “Daar kwamen op de tekentafel ook inzichten naar voren zoals dat het makkelijker was om van drie naar twee datacentra te gaan.”

Betere redundancy
Daarnaast is het hosting-platform dat op de nieuwe architectuur draait, ook vernieuwd om zo een betere redundancy en schaalbaarheid te bieden. Het maakt nu niet meer uit in welk datacenter de netwerkapparatuur staat. Mocht om wat voor reden dan ook een router of switch in een van beide datacentra uitvallen, dan worden de geboden diensten direct overgezet op secundaire apparatuur. “Als afnemer zul je hoogstens een onderbreking van een fractie van een seconde merken”, stelt Jan-Willem van der Meij, Technical Manager. “Voor steeds meer organisaties is dat ook een must op het gebied van business continuity.”

Voor de koppeling tussen de huidige twee datacentra – eenvoudiger te beheren dan de drie die gebruikt werden – heeft oneCentral meerdere darkfiber-verbindingen van Relined afgenomen waar de operator zelf actieve apparatuur kan aansluiten en de verbinding volledig naar eigen inzicht en behoeften kan inrichten. Samen met Relined is het hele pad tussen de datacentra uitgetekend, zodat de glasvezelverbindingen tussen de datacentra elkaar op geen enkel punt kruizen. Dit levert oneCentral een hele stabiele en opnieuw redundante verbinding op. Belder: “Wanneer er weer capaciteitsvergroting nodig blijkt, kunnen we de doorvoersnelheid nog verder opvoeren tot maximaal 100 gigabit.”

Geruisloze overgang
Inclusief alle voorbereidingen is oneCentral vanaf eind 2018 ongeveer drie kwart jaar bezig geweest om zo zorgvuldig en geruisloos mogelijk de overgang naar de nieuwe netwerkinfrastructuur van een nieuwe leverancier uit te voeren. Belder: “De grootste uitdaging was dat we als telecomprovider een 24/7 dienstverlening hebben. Zowel de netwerk- als de hostinginfrastructuur moet permanent doordraaien. Over een periode van enkele weken heeft de uitrol met enkele minimale onderbrekingen plaatsgevonden. Daar zat heel veel planwerk achter.”

Daarbij is volgens Van der Meij en Belder nauw samengewerkt met de partners. “Wij kunnen wel vinden dat voor ons iets een optimale planning is. Maar uiteindelijk zijn onze partners en hun klanten van de continuïteit van onze dienstverlening afhankelijk”, aldus Belder. “Het kan niet zo zijn dat wij een onderbreking plannen op een moment dat een eindklant bepaalde belangrijke werkzaamheden heeft waarvoor een continue dataverbinding essentieel is. Zij zijn dusin het volledige traject meegenomen en waar nodig hebben we onze planning aangepast zodat het alle partijen het beste uitkwam.”

Theo Belder, oneCentralSchaalbaarheid, uitbreiding
Voor de komende jaren heeft oneCentral nu veel meer mogelijkheden voor schaalbaarheid en uitbreiding. De operator plukte al tijdens de uitrol van de nieuwe technologie de vruchten ervan, stelt Van der Meij. “We hadden halverwege dit jaar al extra capaciteit nodig en konden dat nu heel makkelijk opschalen, al tijdens de implementatiefase.”

De laatste aanpassingen aan het platform zijn in juli afgerond, de nieuwe netwerkinfrastructuur is sindsdien volledig operationeel. De voordelen voor zowel oneCentral als partners en hun klanten waren echter ook hier al eerder merkbaar, vertelt Van der Meij. “Al gedurende de overgang daalde het aantal support calls. Het nieuwe netwerk- en hostingplatform is een stuk stabieler en dat zie je terug in het geringere aantal verstoringen en 24/7 calls, de verstoringen buiten kantoortijden.”

Eenvoudiger beheer
Die grotere betrouwbaarheid betekent een kleinere kans op ergernis voor klanten en minder tijdsinvestering voor partners en oneCentral. Maar net zo belangrijk: het betekent veel eenvoudiger beheer, benadrukt Van der Meij. “De oude infrastructuur was organisch gegroeid, met enige legacy. Nu konden we de onderliggende architectuur van de grond af opbouwen naar onze wensen. Dat houdt ook een veel grotere eenvoud in beheer in.” Dat levert oneCentral tijd op die de operator kanstoppen in verbetering en uitbreiding van de dienstverlening voor Nederlandse partners en hun klanten. “En mochten we de komende jaren van plan zijn om de stoute schoenen aan te trekken en locaties te openen in het buitenland, zoals Duitsland of België, dan kunnen we heel eenvoudig met de nieuwe architectuur nieuwe datacentra integreren in ons netwerk.”

Nu al klaar voor de toekomst
Kortom, voor de komende jaren verwacht oneCentral met de netwerk – en hosting- infrastructuur klaar te zijn om partners en eindklanten te bedienen, in Nederland en wellicht ook actief in de buurlanden. Van der Meij: “Meer eenvoud in beheer, lagere operationele kosten, meer tijd voor onze partners gecombineerd met sneller en flexibeler kunnen opschalen: dat zal de komende jaren een basisvoorwaarde worden voor een zakelijke operator. Wij zijn daar nu al klaar voor.”


Over oneCentral
OneCentral voorziet system integrators en Value Added Resellers van on premiseen cloud based communicatiediensten. OneCentral is als aanbieder van zakelijke communicatie-oplossingen al twaalf jaar actief. Inmiddels kan de Haarlemse onderneming – via zijn partnernetwerk – internationaal actieve organisaties in onder meer de retail in zo’n 80 landen voorzien van hun diensten. Veelal in Europa, maar ook in Noord-Amerika of Australië.

De cloudcommunicatiespecialist verbreedt gestaag het aantal communicatie-oplossingen dat zijn platform ondersteunt. Zo helpt het bedrijf resellers bij het aanbieden van cloudgebaseerde zakelijke communicatie van de leverancier(s) van hun voorkeur. Nieuwste loot aan de tak was afgelopen juni Mitel.

TBM 6 2019

Tekst: Martijn Kregting
Beeld: Karen Steenwinkel

 

Partners die samenwerken zijn onvervangbaar

By | Geen categorie | No Comments

Het moderne (flexibele) kantoor brengt het ICT-kanaal in een lastig parket. De werkplek is namelijk telecom én IT terwijl veel traditionele resellers verstand hebben van één van die domeinen. Dus vindt Nico Dammers van oneCentral dat resellers moeten samenwerken. “Dit najaar gaan we die samenwerking faciliteren in een nieuw ecosysteem voor onze partners.”

Telecom or IT? That’s the question. Is een werkplek telecom, omdat bedrijven hun werknemers laten bellen met vaste aansluitingen en waar nodig een koppeling maken met mobiel? Of is het IT, omdat er een pc of laptop op de werkplekken staat en medewerkers werken met Windows en andere (kantoor) applicaties? “De digitale werkplek is beide en dat maakt het lastig voor telecom en ICT-resellers”, denkt algemeen directeur Nico Dammers van oneCentral. ChannelConnect sprak de oudgediende in de telecomsector en ziet absoluut de trend dat veel leveranciers, operators en ICT-resellers hun klanten steeds meer willen helpen met de inrichting en het beheer van werkplekken.

Voor Dammers komt deze trend overigens erg gelegen want oneCentral is volgens hem ideaal gepositioneerd om partners uit beide ‘kampen’ te helpen. “Veel van onze bestaande partners zijn traditionele telecomresellers en die begeleiden we nu met IT-diensten rond de digitale werk- plekken. En nieuwe partners die zich bij ons aansluiten, komen veelal uit de IT-hoek. Hen helpen we met onze diensten en expertise op het gebied van telecom”, zegt Dammers. “Feitelijk staat ons platform tussen die twee werelden in, wat ideaal is voor partners.”

Geen superoplossing

www.marcomekenkamp.nl

OneCentral heeft een communicatieplatform gebouwd waarmee resellers zakelijke telefonie- en cloud-UC-diensten kunnen wederverkopen. Het Haarlemse bedrijf biedt onder andere oplossingen van Avaya, Unify, Cisco en tegenwoordig ook Microsoft en Mitel. Partners kunnen ook kunnen zelf diensten ontwikkelen, aan de infrastructuur van oneCentral toevoegen en via het platform verkopen. Alle processen worden zo veel mogelijk geautomatiseerd. “Maar we bieden inmiddels meer dan alleen het platform want we geven partners ook technische ondersteuning en advisering. IT-partners profiteren van onze telecomexpertise en omgekeerd helpen we telecompartners met de stap naar IT”, legt Dammers uit. “De trend naar werkplekbeheer is duidelijk maar lang niet zo eenvoudig als gedacht. Als partner ga je immers in de businessprocessen van klanten zitten en die kunnen complex zijn. Er is daarom niet één ‘superoplossing’ voor alle klanten.”

Kiezen

Dammers adviseert zijn partners dus ervoor te kiezen om losse communicatiediensten voor klanten aan elkaar te verbinden. “Maar dat moet je wel kunnen”, zegt hij. “Van oudsher losse diensten zoals call recording, transcriptie, IVR-systemen, call routing en trunking integreren, kan lastig zijn doordat individuele wensen, processen en locaties van bedrijven steeds weer net even anders zijn. Omdat veel bedrijven afscheid hebben genomen van technische mensen, verwachten ze van een leverancier dat die hen helpt met alles van telefonie, datanetwerken, workflows en beveiliging tot big data en hosting. Daar komt de werkplek nu dus bij.”

De impact van Microsoft op de communicatieprocessen van bedrijven maakt die situatie nog lastiger, denkt Dammers. En dus wil hij zijn partners ook in dit domein ontzorgen. De oneCentral Direct Routing voor Teams-dienst is gecertificeerd door Microsoft en kan dus directe koppelingen maken van traditionele en IP-telefonie naar clouddiensten zoals Microsoft Skype for Business en Teams. Partners van oneCentral kunnen dit on premise of in de cloud aanbieden. “We werken met partijen als Audiocodes en Ask Roger! en leveren de koppeling van telefonie met Microsoft Teams via ons platform en SIP-trunks inclusief nummerblokken en andere diensten. Er zijn maar weinig partijen die dat kunnen want die integratie is te ingewikkeld voor de meeste aanbieders van generieke oplossingen.”

Ecosysteem voor partners

OneCentral werkt exclusief via het kanaal en ontwikkelt diensten vrijwel altijd samen met leveranciers en operators. In het licht van de trend naar geïntegreerde diensten heeft Dammers de ambitie om partners meer met elkaar in contact te brengen zodat ze profiteren van elkaars expertise. Het bedrijf werkt daarom aan, wat Dammers noemt, ‘een soort ecosysteem’ waarover hij later dit jaar meer zal vertellen. “Als partners een goede service aan klanten willen leveren, moeten ze in de huidige tijdsgeest verder kijken dan het verkopen van enkel telefonie of alleen IT-diensten zoals Microsoft-oplossingen. Veel bedrijven zijn die domeinen nu aan het samenvoegen”, zegt Dammers resoluut. “Juist die geïntegreerde diensten zoals werkplekbeheer zullen het kaf van het koren in het kanaal scheiden. De tijd dat resellers ‘het wel even oplossen’ voor hun klanten is voorbij. Je moet nu echt verstand hebben van beide werelden om UC, werkplekbeheer, kantoorautomatisering en dergelijke goed te implementeren.”

Samenwerken

ICT-resellers moeten volgens Dammers dus een strategie kiezen die inspeelt op de behoeften van bedrijven en organisaties die hun communicatie en processen naar een hoger plan willen tillen. “Telecom en IT zijn daarin cruciaal. En dus moeten resellers goed nadenken of zij de verantwoordelijkheid willen en durven nemen om dit voor hun klanten te organiseren. Als ze die kant op gaan, zullen ze namelijk ook moeten meedenken in businessprocessen van hun klanten. Ze moeten die stap niet nemen omdat andere aanbieders dat ook doen maar omdat ze het kunnen”, zegt Dammers. “Als je als reseller onvoldoende ervaring hebt met het integreren van telecom en IT en dit eigenlijk niet op een goede manier kunt waarmaken, maak je jezelf kwetsbaar. Die partners wijzen we erop dat ze het niet alleen hoeven te doen. Wij kennen genoeg partners die een bepaalde expertise missen en graag willen samenwerken. Samen kun je iets bieden waarmee je onvervangbaar wordt voor klanten. Daar zit een groot voordeel.”

ChannelConnect 4 – 2019
Tekst: René Frederick en Hans Steeman
Fotografie: Marco Mekenkamp

Toevoeging Mitel verbreedt platformonafhankelijke strategie oneCentral

By | Geen categorie | No Comments

Cloudcommunicatiespecialist oneCentral verbreedt in sneltempo het aantal communicatie-oplossingen dat door zijn platform ondersteund wordt. Zo helpt het bedrijf resellers bij het aanbieden van cloudgebaseerde zakelijke communicatie van de leverancier(s) van hun voorkeur. Nieuwste loot aan de tak is Mitel, waarvoor oneCentral onlangs alle certificeringen heeft binnengehaald.

Door het voeren van een platform- of eigenlijk leverancier-onafhankelijke strategie, wil oneCentral als zakelijke operator een zo breed mogelijk pallet van kanaalpartners bedienen. Waar andere operators de focus leggen op één of enkele merken, ziet oneCentral juist een belangrijke niche in het faciliteren van één platform – op locatie of in de cloud – met communicatiediensten dat interoperabel is met een variëteit aan oplossingen.
Gezien het belang van Mitel op de zakelijke communicatiemarkt is het niet onlogisch dat oneCentral gebruik heeft gemaakt van de veranderde strategie van deze leverancier, stelt directeur Nico Dammers. “Wij hebben al onder meer Avaya, Unify, Skype en Microsoft Teams, Cisco. Daar past Mitel perfect bij. Swyx en Innovaphone worden binnenkort ook aan ons platform toegevoegd. Daarmee hebben we alles in ons portfolio zitten dat niet Broadsoft is.”

Concrete vraag naar Mitel

Mitel heeft volgens Dammers een duidelijk onderscheidende propositie in de markt en wordt als belangrijke speler door vrij veel kanaalpartners aangeboden. Er was dan ook concreet vraag naar vanuit het bestaande partnerkanaal om deze partij te ondersteunen. Daarnaast gaat oneCentral de komende tijd actieve nieuwe partners werven met de verbreding van zijn aanbod.

Waarom nu pas de certificering voor Mitel binnenhalen? Dammers hierover: ”Mitel had voorheen een wat beperkte distributiestrategie richting het kanaal. Daarin is verandering gekomen. Men is wat opener geworden en ook steeds beter toepasbaar op de klanten van onze partners.”

Bovendien zal er de komende jaren verdere consolidatie plaatsvinden en Dammers verwacht dat Mitel hier een belangrijke rol gaat spelen. Zo nam Mitel (zelf in 2019 gekocht door investeringsmaatschappij Searchlight Capital Partners) in 2015 branchegenoot Aastra over en in 2017 ShoreTel. Momenteel zou Mitel in de race zijn voor een overname van Avaya.

Portfolio toegesneden op partnerkeuze

Met Mitel erbij is oneCentral dus een flinke stap verder in het bedienen van partners met een platformonafhankelijke strategie. Daarbij snijdt de aanbieder in tegenstelling tot wat de meeste operators doen, het portfolio toe op de keuze die de partner al gemaakt heeft. Dus de partner heeft al gekozen voor een bepaalde leverancier, heeft daarin kennis opgebouwd en certificeringen binnengehaald, het eigen portfolio eromheen gebouwd, aldus Dammers.

“Wij zorgen er dan voor dat de telefonie- diensten, de SIP-trunks, speciale routeringen, vast-mobiel koppelingen voor dat specifieke platform werken. Wij nemen dat vervolgens op in ons private cloud hosted-platform. Zo kunnen wij volledig gecertificeerd, volgens de specificaties van de leverancier, een gevirtualiseerde PBX aanbieden. Op dit virtualiseringsplatform kunnen wij nu ook Mitel-diensten volledig gevir- tualiseerd laten draaien.”

Het grootste deel van de operators biedt volgens Dammers juist één bepaalde smaak aan, die vervolgens ‘versneden’ wordt en multitennant aangeboden aan eindgebruikers, al dan niet via een partnerkanaal. “Wij bedienen echt het kanaal, werken samen met de platformspecialisten en zorgen ervoor dat het platform van hun leverancier draait zoals het hoort, met volledige ondersteuning vanuit ons.”

Bedienen van nichemarkt

Dammers spreekt over een nichemarkt die met oneCentral bediend wordt. Heel veel spelers richten zich namelijk op een generieke dienst of ze kiezen voor een bepaald platform van één leverancier. Er zijn niet veel spelers die meerdere merken en platforms aanbieden en ondersteunen.

“Bovendien zitten we verder niet in de waardeketen van zo’n platform. Vaak zie je dat een partij die resellers een platform aanbiedt, ook nog hardware zoals toestellen levert, bijvoorbeeld via een webshop. Wij zien dat als de business van onze partner. Die is volledig vrij in wat hij verder aanbiedt. Resellers die met ons samenwerken, vinden dat prettig. Wij ontzorgen hen met het platform van hun leverancier, zodat zij zich op andere gebieden verder kunnen onderscheiden.”

OneCentral gaat de komende tijd het Mitel-partnerkanaal uitnodigen om met hen in gesprek te gaan, om te kijken of zij samen een meerwaarde aan diensten kunnen bieden aan eindgebruikers die past bij hun businessmodel. “Er zijn ook resellers bij die gewoon een standaardpakket willen aanbieden, niets spannends. Maar er zijn er genoeg die graag meer willen doen met hun Mitel-platform maar daar zelf niet de capaciteit voor in huis hebben.”

Overigens mikt oneCental daarbij nadrukkelijk op kwaliteit en niet op kwantiteit, zo stelt Dammers. “We zijn blij als we straks kunnen beginnen met twee tot drie goede Mitel-partners die goed passen bij onze bedrijfsvoering.”

Onderscheiden met diensten, functies

Dat geldt overigens voor elk platform, benadrukt Dammers. “Het is niet alsof het ene leveranciersplatform beter of slechter is. Wij maken daar geen keuze in, dat doen onze partners. Bijvoorbeeld omdat een platform meer te bieden heeft in de verticals waarin zij actief zijn. Zo is Mitel erg actief in sectoren zoals healthcare, overheid, onderwijs. Wij proberen hen ongeacht het platform zo goed mogelijk te ondersteunen met extra diensten en functionaliteiten waarmee zij zich naar hun klanten kunnen onderscheiden.”

Dammers onderstreept dat oneCentral ook proactief kijkt naar waar er behoeften van kanaalpartners (kunnen) zijn, bijvoorbeeld in verticals zoals financiële dienstverlening, om daar het eigen virtualisatieplatform beter op af te stemmen. Denk aan certified gespreksopnames in het bankwezen. Elke bedrijfstak heeft wel weer specifieke wensen. We gaan graag met partners in gesprek – nu ook bij Mitel – om te kijken of we daar samen invulling aan kunnen geven.”

Hetzelfde geldt voor koppelingen met andere systemen – te vaak nog een behoorlijk pijnpunt. Denk aan koppelingen met telefonieplatforms en diensten zoals Microsoft Teams, Skype for business, stelt Dammers. “Ook dat is iets waar wij partners in kunnen helpen.”

TBM juli 2019
Tekst: Martijn Kregting
Beeld: Karen Steenwinkel

Extra aandacht voor datakwaliteit

By | Geen categorie | No Comments

“We hebben een goed jaar achter de rug”, zegt Nico Dammers, general manager van oneCentral. En de plannen voor 2019 zijn al gesmeed. Het bedrijf gaat vol inzetten op innovatieve technieken als intelligente call reporting en call recording en transcription. En het wil meer partners uit het ICT-kanaal aan zich binden.

De telefoniemarkt is volop in beweging. Overnames zijn aan de orde van de dag. Veelal, zo meent Nico Dammers, leidt dit tot gewoon meer van hetzelfde. Hij kijkt er dan ook met belangstelling naar, maar het raakt zijn bedrijf nauwelijks. “Wij zitten in een niche; wij kunnen ons onderscheiden”, verklaart hij. De kern van oneCentral is het communicatieplatform Callocate. Dit is de basis van alle diensten die de onderneming aanbiedt. “Wij bemoeien ons niet met hoe onze diensten raken aan het platform dat een klant al in gebruik heeft. Onze partners hebben die kennis. Zij zorgen voor de integratie.”

Ronald Lewis en Nico Dammers

 

Een ander onderscheid op de markt licht Ronald Lewis toe. Hij is sinds kort de sales manager bij oneCentral. “Onze processen hebben wij goed op orde. Wij staan altijd klaar voor onze partners en eindklanten, we denken met ze mee. Onze partner-intimacy is uitstekend. Daar zijn we heel blij mee en daar werken we ook continu aan.” Dammers voegt toe: “Wij pakken ook niet elk project zomaar op; we moeten er zeker van zijn dat wij waarde kunnen toevoegen.” Ze geven aan dat zij hun netwerk, dat wereldwijd beschikbaar is, zó goed monitoren dat zij al weten dat er een probleem is voordat een klant met een storing opbelt. “En meestal hebben we het dan ook al opgelost. Dit geeft onze partners een goed middel om zich in de kaart te spelen bij klanten.”

Geen licenties
oneCentral is puur facilitair en onderhoudt geen contact met eindgebruikers over de mogelijke aankoop van communicatieproducten van bijvoorbeeld Cisco. “Wij verkopen geen licenties.” Het maakt de onderneming ook niet uit met welke VoIP-producten een organisatie werkt, of met welke aanbieder van mobiele telefonie. Het platform Callocate is gebaseerd op open standaarden en is dus overal inzetbaar.

‘Wij doen veelal zaken met bedrijven die onafhankelijk willen blijven’
Het hoofdkantoor staat in Haarlem, de ontwikkelaars werken op een kantoor in Bulgarije en het bedrijf is actief in Nederland, Duitsland en België (sinds vorig jaar). In Bulgarije komen er dit kwartaal nog drie softwareontwikkelaars bij. Overigens hebben ze klanten door heel Europa. Bijvoorbeeld doordat een Nederlands bedrijf nevenvestigingen heeft in andere Europese landen. Heel veel werk hebben partners trouwens niet aan het ‘bijschakelen’ van kantoren in het buitenland. “Onze installatie daar is niet meer dan een config”, stelt Dammers.

ICT
De wortels van oneCentral liggen in de telecommarkt. Maar VoIP en virtualisatie sturen de telecommunicatie steeds meer in de richting van ICT. Voorheen twee gescheiden werelden, maar inmiddels groeien ze naar elkaar toe. Zij zijn ervan overtuigd dat het uiteindelijk allemaal ICT wordt, met een randje telecom. Dit heeft gevolgen voor het partnerlandschap van de onderneming. Het is de taak van Lewis – die hiervoor een kleine acht jaar heeft gewerkt bij Swyx – om systemintegrators uit de IT-wereld te interesseren voor een partnerschap met oneCentral. “Je ziet in het partnerlandschap dat sommige partijen bewust op de ‘telecomkant’ blijven hangen, anderen zien weer helemaal niets in grof gezegd de PBX-kant. Maar de meeste partners zien ook wel dat de twee werelden verstrengeld raken en dat IT de overhand gaat krijgen. Wij doen veelal zaken met bedrijven die onafhankelijk willen blijven. Die niet voor bijvoorbeeld KPN of Vodafone in de weer zijn, omdat die telecomaanbieders uiteindelijk ook op hun klanten azen. Daar hoeven ze bij ons niet bang voor de zijn. Wij laten het werk geheel aan onze partners over. En wij trekken altijd samen op. Ons doel is om dit jaar het aantal IT-partners te verdubbelen”, licht Lewis toe.

Hij brengt naar voren dat oneCentral geen vendor lock-in oplevert; het platform is immers open. “Er zijn geen barrières om met ons in zee te gaan; eigenlijk alleen maar voordelen”, glimlacht Lewis. White labelling is gewoongoed bij de onderneming. “Wij factureren, de partner heeft de band met de klant”, stelt Dammers bondig.

ISO 27001
Dammers zei eerder dat oneCentral een goed jaar achter de rug heeft. Maar wat betekent dat? Dammers is kort: “Meer klanten, meer omzet.” Hij geeft aan dat vorig jaar is gebruikt om nog eens goed naar het eigen bedrijf te kijken, naar de eigen profilering: wat hebben ze klanten en partners te bieden? Dit alles is aangescherpt. “Bovendien hebben we geïnvesteerd in ons eigen glasvezelnet. We hebben onze datacenters vereenvoudigd. Onze infrastructuur is state of the art nu”, vertelt de managing director. Daarbij komt dat vorig jaar het proces is ingezet om ISO27001-gecertificeerd te raken. Dit is de wereldwijd erkende norm voor informatiebeveiliging. Met AVG in het achterhoofd is het niet meer dan logisch om klanten te laten zien dat de informatie in goede handen is. “Wij zijn een serieuze partij”, benadrukt Dammers.

Eén geheel
De afgelopen jaren zijn partners drukdoende geweest hun klanten naar de cloud te begeleiden. Dit jaar gaat oneCentral verduidelijken welke voordelen de cloud biedt als het om communicatie gaat. Belangrijk is dat geen data verloren gaan. Vandaar de nadruk op versteviging van fail-over-technieken in de datacenters van het Haarlemse bedrijf. “We geven dit jaar ook extra aandacht aan mobiele data. We koppelen ze binnen ons platform, zodat ze achter één en dezelfde firewall zitten. Dat biedt overzicht. Wij maken van de eilandjes, de mobiele telefoons, één geheel. Een voorwaarde voor goed beheer.

Channel Connect Telecom & VoIP Dossier 2019

Tekst: Teus Molenaar
Beeld: Jan-Willem van der Meij

 

oneCentral verzorgt ook in 2019 de internationale voicekoppelingen voor de Wings for Life World Run

By | Geen categorie | No Comments

oneCentral verzorgt ook in 2019 de internationale voicekoppelingen voor Wings For Life World Run

Com1 gaat op zondag 5 mei in opdracht van Red Bull Media House zorgen voor de wereldwijde communicatiesystemen van de Wings for Life – World Run 2019. Ook dit jaar heeft het Nijmeegse bedrijf Com1 weer de IT-infrastructuur van één van ‘s wereld grootste live TV-producties gebouwd. SIP-partner oneCentral uit Haarlem levert voor deze gelegenheid de internationale telefoonnummers en verzorgt de routering zodat alle organiserende partijen optimaal kunnen communiceren.

Wings for Life 2019

Wings for Life – World Run 2019

Wings for Life – World Run 2019 is een succesvol jaarlijks event dat wereldwijd op hetzelfde moment plaatsvindt. De opbrengst van Wings for Life gaat naar dwarslaesie-onderzoek. De opzet van de World Run is dat deelnemers zo ver mogelijk hardlopen waarna hun afgelegde afstand wordt omgezet in een sponsorbijdrage aan dit goede doel. De voorgaande jaren heeft Wings for Life in totaal ruim 10 miljoen euro opgehaald voor dwarslaesie-onderzoek.

Centrale regie
In navolging van de succesvolle voorgaande jaren werkt Com1 samen met SIP-partner en provider van innovatieve communicatieoplossingen oneCentral uit Haarlem voor het leveren van de internationale telefoonnummers. Verder wordt de dienstverlening ingevuld met oplossingen van Extreme Networks, Sophos, 3CX en Ruckus. In Oostenrijk is een team van Com1 dat op locatie een tijdelijk volledig functioneel Operations Center opbouwt. Op de achtergrond zorgt het eigen Netwerk Operating Center (NOC) van Com1 in Nijmegen 24 x 7 voor monitoring en beheer. Het is voorzien van een complete UC- en ICT-infrastructuur zodat honderden medewerkers in alle racelanden naadloos zijn verbonden. Om de miljoenen kijkers zorgeloos de wedstrijd live te kunnen laten volgen is er op locatie ook een eigen TV-studio.

Alle kennis die Com1 heeft op het gebied van netwerken, zowel bedraad als draadloos, broadcasten, VoIP en security wordt voor Wings For Life ingezet. Dit leverde in 2018 zelfs de Telecom Inspirience Award voor Best UC-project op. Ook zit Com1 achter andere bekende broadcast events zoals de Formule 1. “Dit soort events laat zien dat er 100% vertrouwd kan worden op de kennis en kunde van Com1.”, aldus Bas Sanders, CEO van het Nijmeegse IT-bedrijf. “Diezelfde kennis en oplossingen zetten wij namelijk ook in voor onze dienstverlening aan bedrijven en instellingen, ongeacht de omvang en complexiteit.”

Flexibele diensten
oneCentral zorgt tijdens het event voor de tijdelijke beschikbaarheid van telefoonnummers in de tientallen landen zodat er live verslag kan worden gedaan over de atleten en hun relatieve positie. oneCentral faciliteert tevens de telefonie vanuit het internationale callcenter in Oostenrijk met wereldwijd ruim 120 lokale telefoonnummers. “De ervaring die wij hebben met het faciliteren van de internationale communicatie van een groot aantal filiaalketens met het hoofdkantoor in Nederland hebben wij ingezet om dit event weer tot een succes te maken”, aldus Kevin Cheng, als technical pre-sales consultant van oneCentral verantwoordelijk voor een solide technisch verloop.

World Run in Nederland
De Wings for Life – World Run 2019 vindt in Nederland plaats in Amsterdam, Utrecht, Groningen en Nijmegen. Dit jaar is het ook mogelijk om mobiel deel te nemen via de Organised App Run en zo vanuit diverse locaties mee te lopen. De TV-productie van de World Run 2019 is wereldwijd in handen van Red Bull Media House.

Vijf voordelen van oneCentral AirMX

By | Geen categorie | No Comments

De tijd dat werknemers alleen tijdens bepaalde uren op kantoor bereikbaar willen zijn, ligt allang achter ons. Bellen moet overal kunnen, zowel vast als mobiel. De gebruiksvriendelijke oplossing Air MX van oneCentral maakt dat mogelijk.

De markt wordt overstroomd met telefonie-oplossingen. Leveranciers beloven vaak gouden bergen, maar in de praktijk blijken oplossingen complex in het gebruik. Om tegemoet te komen aan de vraag naar een gebruiksvriendelijk systeem ontwikkelde oneCentral de oplossing Air MX. Medewerkers kunnen hun mobiele telefoon gebruiken voor zowel vaste als mobiele telefonie.

oneCentral simkaartSimkaart
Waar andere oplossingen werken met een app op de smartphone, is Air MX ontwikkeld rond het telefonienetwerk zelf. De dienst werkt altijd, onafhankelijk van het gekozen toestel. De gebruiker hoeft slechts de simkaart van oneCentral in het toestel te stoppen om gebruik te maken van alle geavanceerde mogelijkheden. De centrale stuurt oproepen naar zowel vaste als mobiele nummers door naar de mobiele telefoon.
Voordeel van Air MX is dat het werkt met PBX-centrales van verschillende fabrikanten. Het is gecertificeerd voor Unify, maar functioneert ook samen met andere centrales. Een bedrijf is dus niet meer afhankelijk van een specifieke PBX-fabrikant. Mochten er problemen zijn met een PBX, dan is het geen probleem om over te stappen op een ander.

Gebruiksgemak
Air MX maakt van de mobiele telefoon een extensie op de centrale. Hierdoor zijn zaken mogelijk als uitbellen met vaste nummer, zakelijke voicemail, bezetstatus bij collega’s en intern doorschakelen. De dienst werkt bovendien kostenbesparend door het gebruik van een nieuwe abonnementsstructuur.

Voordeel #1
Geen installatie nodig
Air MX werkt via het telefonienetwerk, dus er hoeft niets te worden geïnstalleerd. Het plaatsen van de simkaart is voldoende. Het maakt ook niet uit welk type toestel er wordt gebruikt of welke softwareversie erop staat. De dienst werkt op iedere telefoon, zelfs op een ouderwets ‘dumb phone’.

Handig als je smartphone tijdelijk weg is voor reparatie. Het maakt niet uit of een gesprek binnenkomt op een vast of een mobiel nummer, de verbinding verloopt via het gsm-net. De kwaliteit is daardoor altijd goed. De intelligentie voor het afwikkelen van de gesprekken wordt verzorgd door een combinatie van het oneCentral-platform en de PBX.

Voordeel #2

Beveiliging en filtering
Dankzij Air MX krijgen gebruikers extra mogelijkheden bij het gebruik van internet op hun mobiele telefoon. Het is standaard mogelijk om advertenties te filteren. Dat komt de snelheid ten goede. Het zorgt ook voor meer veiligheid: in het verleden zijn er wel eens virussen verspreid via malafide advertenties. Ook is het filteren van advertenties goed voor de privacy. Door de dienst verder uit te breiden is bescherming tegen virussen en malware mogelijk. Verder zijn filters een optie. Daarmee kunnen bijvoorbeeld streamingdiensten binnen of buiten werktijden worden beheerd.

Voordeel #3
Behoud eigen PBX
De dienst oneCentral Air MX werkt met PBX-oplossingen van meerdere leveranciers. Er is ondersteuning voor gerenommeerde merken. De mobiele telefoon is onderdeel van de telefooncentrale. De reguliere functionaliteiten van een PBX worden ondersteund. Denk aan het bellen en doorverbinden naar interne telefoonnummers. Er is ondersteuning voor aparte mobiele en vaste nummers waarbij gesprekken naar wens naar de centrale of rechtstreeks naar het mobiele toestel gestuurd kunnen worden. Dit maakt het gescheiden houden van zakelijk en privé een stuk makkelijker. Dit is zelfs instelbaar voor alleen kantoortijden. Ook een functie voor gescheiden voicemail voor privégebruik is mogelijk.

Voordeel #4
Constante doorontwikkeling
Omdat Air MX volledig vanuit het netwerk draait, is oneCentral in staat om continu nieuwe mogelijkheden toe te voegen. Bedrijven kunnen direct meeliften op de nieuwste technieken. Die zijn direct beschikbaar voor alle gebruikers. De volgende mogelijkheden komen binnenkort beschikbaar: out-of-office schakeling, gescheiden rapportages voor zakelijk- en privégebruik en internationale mobiele nummers op één simkaart.

Voordeel #5
Flexibel contract
Bedrijven kunnen een flexibel contract afsluiten voor het gebruik van Air MX. De minimale looptijd bedraagt slechts een maand. Hiermee kan de dienst vlot worden bijgesteld om te komen tot een ideale samenstelling. De dienst kan elke maand worden opgezegd. Om onverwachte variabele kosten te vermijden is het mogelijk om een Air MX-standaardabonnement te combineren met een groepsbundel. Ook handig: er komt slechts een factuur, wat administratief overzichtelijk is.

ChannelConnect 1
Tekst: Dirkjan van Ittersum
Beeld: Karen Steenwinkel

‘Never a dull moment’ in de Nederlandse telecom- en ICT-sector

By | Geen categorie | No Comments

Overnames, een toenemende focus op maatwerk en nieuwe (Cloud-)oplossingen die hun intrede doen. De telecom- en ICT-sector is volop in beweging, ziet Nico Dammers van oneCentral.

Dammers is general manager van oneCentral, dat al 20 jaar zakelijke communicatieoplossingen voor resellers levert. Het Haarlemse bedrijf heeft zodoende veel expertise aan boord, bijvoorbeeld als het gaat om het koppelen van lokale telefonie aan Microsofts nieuwe UC-dienst Microsoft Teams. “Dankzij Microsoft Direct Routing is dit sinds kort heel simpel. De Teams-client kan dan worden gebruikt om te bellen en gebeld te worden via de telecomprovider van de klant”, vertelt Dammers.

Nico Dammers, general manager oneCentral

Met Direct Routing is het niet meer nodig om nummers te migreren naar Office 365 of om bijvoorbeeld Skype CCE (Cloud Connector Edition) te implementeren. Er wordt een SIP-trunk gekoppeld aan een Session Border Controller die direct communiceert met Office 365. “Wij zetten volop in op deze dienst, omdat het partijen in staat stelt om écht onafhankelijk te zijn. Ze hoeven niet meer in zee met providers als KPN en T-Mobile, die in principe hun concurrenten zijn.”

Maatwerk en de cloud
Kijkend naar de telecom- en ICT-markt, onderscheidt Dammers een aantal interessante ontwikkelingen. “Allereerst zie je dat de markt langzaam maar zeker afstapt van generieke platformen en kiest voor communicatieoplossingen die op maat gesneden kunnen worden. De one-size-fits-all oplossing maakt plaats voor een combinatie van oplossingen waarmee partijen eigen communicatieoplossingen bouwen.”

“Daarnaast heeft de uitfasering van ISDN (in september 2019, red.) veel voeten in de aarde. Lange tijd was het goedkoper om niets te doen, maar bedrijven moeten nu toch echt op zoek naar een alternatief. VoIP wordt de standaard voor de communicatie-infrastructuur, maar er zijn natuurlijk verschillende manieren om het te implementeren, zoals met een SIP-trunk of Hosted Telefonie-oplossing.”

“Een andere trend is het ‘verclouden’. Van alles on-premise gaan we naar centraal gehoste oplossingen in de Cloud. Voordeel daarvan is betrouwbaarheid, schaalbaarheid en integratie met andere diensten. Dankzij de Cloud is het veel gemakkelijker om vaste en mobiele telefonie te integreren en onderdeel te laten uitmaken van het hele bedrijfstelefonienetwerk.”

OneCentral helpt resellers met de transitie naar de Cloud, iets wat door velen op de lange baan wordt geschoven. “Maar het hoeft helemaal niet complex te zijn. Wij ondersteunen partners en resellers bij de overstap met overzichtelijke all-in appliances van onder andere Unify en Avaya. Door de overgang zo simpel mogelijk te maken, is een Cloud-oplossing voor iedereen bereikbaar en betaalbaar.” Het bedrijf sorteert alvast voor op de toenemende vraag naar maatwerk door een platform met een modulaire opbouw te bieden. Hierdoor kunnen partners hun eigen maatwerkoplossing bouwen door componenten te kiezen. “Daarnaast opent het de deur voor de implementatie van functionaliteiten zoals rapportages, automatische call recording en transcriptie. Klanten hoeven geen pakketten meer aan te schaffen, maar kunnen de functionaliteiten as-a-service afnemen. Met de inzichten die ze opdoen uit bijvoorbeeld rapportages kunnen ze vervolgens nieuwe verdienmodellen ontwikkelen.”

Markt in beweging
Dat laatste is geen overbodige luxe, gezien de consolidatie op de markt die dit jaar is ingezet. Zo werd DX Groep BV, de Nederlandse holdingmaatschappij waaronder de Nederlandse provider dean one valt, overgenomen door de Britse telecom- en internetprovider Gamma Communications. Medio 2018 bundelde Within Reach Group, het moederbedrijf van Voiceworks, Summa, Intercity Technology, Xenosite en i4IP, haar krachten met de Duitse UC-specialist Swyx Solutions. “Een heleboel spelers in het kanaal hebben het financieel lastig. Veel partijen gaan samen omdat ze zien dat de markt krimpt. Er wordt steeds meer weggesnoept door de Microsofts van deze wereld.”

Bedrijven die hun businessmodel niet aanpassen, krijgen het daardoor zwaar. Dammers: “Je kunt een gestandaardiseerd, generiek platform aanbieden dat heel goed werkt, maar om de klant écht goed te bedienen, is maatwerk nodig. Klanten hebben de behoefte om snel te kunnen op- en afschalen, willen integratie met hun eigen omgeving en andere pakketten en moeten optimaal kunnen samenwerken met klanten en leveranciers. Flexibiliteit is daarvoor essentieel. Sowieso is samenwerking in de keten belangrijker dan ooit. Daarom zijn we onlangs gestart met de ontwikkeling van een ecosysteem waar partners elkaar van kennis en diensten kunnen voorzien.”

Zelf heeft oneCentral de handen ineengeslagen met het Nijmeegse bedrijf Com1, expert in netwerkbeveiliging. Samen bieden de bedrijven resellers de mogelijkheid om content screening, applicatiefiltering en extra beveiliging aan te bieden bovenop de mobiele diensten die ze verkopen aan eindklanten. De dienst geeft eindgebruikers – de ondernemer – meer grip op hun mobiliteit en laat ze bijvoorbeeld streamingservices als Netflix blokkeren. “Deze manier van waarde toevoegen, met oplossingen waar de klant écht wat aan heeft, is wat ons betreft de manier om de komende jaren succes te boeken in een markt die constant in beweging is.”

TBM 8

Tekst: Marco Mekenkamp
Beeld: Karen Steenwinkel

 

oneCentral News on a tablet

Blijf op de hoogte!

Graag houden we je geïnformeerd over de ontwikkelingen in de Telecommarkt en hoe oneCentral invulling geeft aan deze uitdagingen. Afmelden is altijd mogelijk!

De aanmelding is verwerkt. Je ontvangt spoedig een mailtje ter bevestiging!